Over Ayurveda

Ayurveda is een verzameling van kennis over het lijf, gezondheid, ziekte en genezing welke is ontstaan in Zuid-India. Het woord Ayurveda bestaat uit de twee wortels Ayu en Veda: Ayu betekent leven en Veda betekent kennis of weten. Ayurveda is dus de kennis of wetenschap over of van (het) leven. Alhoewel Ayurveda in het westen nu neergezet wordt als een levensstijl, is Ayurveda oorspronkelijk een geneeskunde. Voordat iemand zich Ayurvedisch arts mag noemen, dient de arts – net als in de westerse geneeskunde – zich vele jaren op te laten leiden op een universiteit.

Bij Namasthee zijn wij géén artsen of behandelaars. Wel werken wij nauw samen met het Zuid-Indiase instituut Ashtanga Ayurvedics. Wij hebben als doel om informatie te brengen over de oorspronkelijke uitoefening van Ayurveda. Dat doen wij door middel van kennis lessen, om daarmee je zienswijze op gezondheid te verruimen. Volgens Ayurveda is gezondheid het handhaven van de balans van de processen in het lichaam, de Dosha’s genoemd. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, wordt het lichaam ziek. Het benadrukt ook het belang van een gezonde gemoedstoestand voor een gezond lichaam.

De kennis over het in evenwicht brengen en houden van de gezondheid van je lijf, is een waardevolle aanvulling op de kennis en vaardigheden voor het leren bedwingen van je geest, die je opdoet in de hatha yoga en meditatie lessen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag die niet beantwoord is? Gebruik dan ons contactformulier om je vraag te stellen.

Volgens de Ayurveda is een lichaam opgebouwd uit Doshas, Dhatus en Malas. Er zijn drie Dosha’s, te weten: VATHA – processen die het zenuwstelsel aansturen, PITHA – processen die de spijsvertering besturen, en KAPHA – processen die als het ware het onderhoud en de verpleging van het lijf doen. Het woord Dosha betekent letterlijk: datgene wat snel uit balans raakt. In de context van Ayurveda zijn het de fysiologische vermogens die onze staat van groei en veroudering bepalen en ook onze staat van gezondheid en van ziekte. Het woord Dhatu betekent letterlijk: primair element. In de context van Ayurveda staat het voor het weefsel, te weten: alle delen van een levend organisme. De Malas zijn de afscheidingen, ook wel de afvalstoffen, dat het lichaam produceert.

In Susrutha, een van de klassieke teksten staat vrij vertaald het volgende beschreven: Gezond is hij/zij: wiens dosha’s in ultiem evenwicht zijn; wiens spijsverteringsvuur gelijkmatig is, de activiteit van weefsel en afscheidingen in evenwicht is en op de juiste wijze functioneren; wiens geest, organen en brein prettig genegen zijn. Zulk een persoon staat bekend als een Svastha.

Wanneer de drie dosha’s op de juiste locaties en in de juiste verhoudingen aanwezig zijn, blijft de persoon gezond. Maar wanneer deze elementaire balans wordt verstoord, is ziekte het gevolg. In Ayurveda wordt gezocht, via de elementen, de omstandigheden en gedrag, naar de oorzaak van de verstoring, die als gevolg zich uit als een ziekte. De wet van oorzaak en gevolg. Ieder mens heeft zijn eigen temperament en fnctioneert op de eigen manier. Dat is het uitgangspunt bij opsporing van de verstoring. Dit is een verschil met de Westerse geneeskunde, die wat ziekte en patiënt betreft, vaker generaliseert.

Docenten

De activiteiten gerelateerd aan Ayurveda worden gegeven door deze docenten
Werken met Namasthee

Werken met Namasthee

Docent, coach of trainer

Herken jij jezelf in onze aanpak en principes en heb jij ambitie om te werken met, bij of namens Namasthee? Klik dan verder.

Ingrid Bakker

Ingrid Bakker

Inval docent

In 2010 volgde Ingrid haar eerste yogales en sindsdien is zij een toegewijde beoefenaar. Zij wilt graag doorgeven wat zij zelf geleerd heeft in haar ontwikkeling.